شما برای هر روز فرزندتان برنامه دارید؟

گفتگو با دکتر حسین حسینی دکترای تخصصی روانشناسی کودک، درباره تأثیر برنامه کودک من روی بچه‌های ۳ سال و نیم تا ۷ سال

دوستان عزیز
سلام
در این ویدیو درباره تمریناتی که با کودکان داشته‌ایم و چرایی این تمرینات صحبت می‌کنیم.
به طور قطع همه پدرها و مادرها به دنبال تربیت فرزندانی توانمند و خلاق هستند. کودکانی که در زندگی آینده با چالش‌های کمتری مواجه شوند و توانایی این راداشته باشند که بهترین راه‌حل‌ها را برای چالش‌های خود بیابند.
تمریناتی مانند: سینه‌خیز‌رفتن، گردگیری‌کردن، درست‌کردن نان، بازی تعادل و ... موجب رشد همه جانبه کودکان می‌شود. در ادامه توضیح خواهیم داد که این تمرینات چگونه به رشد وجوه مختلف روحی و جسمی کودکان کمک می‌کند.
چالش ۳ روزه دست‌ورزی برای کودکان زیر ۷ سال
یک فرصت استثنایی برای محک زدن توانمندی‌های فرزندمون در خانه
همین الان ثبت‌نام کنید
ثبت‌نام برنامه کودک من، ویژه نوروز
از نگاه من نوروزهمیشه فرصت خوبی است برای با خانواده بودن، در کنار فرزندمون بودن
و جبران عقب ماندگی‌هایی که در طول سال گذشته بر ما تحمیل شده است.
بــزودی
Previous
Next

در این بخش به کمک دکتر حسین حسینی ،روانشناس تخصصی کودک، سعی می­‌کنیم به صریح­‌ترین و روان­‌ترین شکل ممکن برنامه 30 روزه­‌مان را توضیح دهیم.

در ابتدا هر یک از این تمرین­‌ها را به صورت جداگانه بررسی می‌­کنیم.

رقصیدن:

رقصیدن در دسته کار گروهی قرار می‎‌گیرد. رقصیدن به تقویت مهارت­‌هایی مانند: مهارت‌­های شنیداری، قرینه­‌سازی، هماهنگی دست و پا(هماهنگی حرکتی)، ریتم و خودکنترلی (self control) کمک می‌­کند.
خودکنترلی (self control) به معنای غلبه فرد بر احساس خودکار خود است. در اصل خودکنترلی توانایی است که فرد را از تفکر خودکار دور می‌­کند و این نخستین گام برای حل مشکلات (problem solving) است.

جمع‌­کردن اتاق:

یکی از اهداف پایه‌­ای از ایجاد نظم و انضباط در اتاق بالا بردن آستانه تحمل است، به طور مثال تعداد زیادی لگو را کف اتاق می­‌ریزیم و بعد از بازی از کودکانمان می­‌خواهیم تا آنها را جمع کنند. حتی می‌­توانیم برای آنها  پاداشی در نظر بگیریم، یا در جمع­‌کردن لگو­ها به آنها کمک کنیم اما باید به این نکته توجه کنیم که حتما تا آخرین قطعه لگوها جمع شود.
در تمامی این فعالیت­‌ها تمرینی نهفته است به نام (join attention). تقویت این مهارت بسیار مفید و کلیدی است.

Join attention این است که با هم به چیزی توجه کنیم. به طور مثال از کودکمان بخواهیم که باهم سالاد درست کنیم.کودکانی که علاقه بیشتری به بازی­‌های فردی دارند تا بازی­‌های گروهی در مهارت join attention ضعیف هستند.­
تقویت این مهارت موجب بهبود رابطه فرزندان با والدین می شود، اما نباید در انجام این تمرین افراط شود. بنابراین نتیجه  می­‌گیریم والدین باید جایگاه به کار بردن این مهارت را تشخیص دهند، زیرا دقت­‌نکردن به این نکته موجب بروز مشکلاتی خواهد شد. به طور مثال کودکان از 3 سالگی حس مستقل بودن را درک می­‌کنند و می­‌خواهند بسیاری از کار­ها را خودشان به تنهایی انجام دهند، اگر مادران و پدران بیش از اندازه خود را در فعالیت­‌های آنها دخیل کنند، اعتماد به نفس کودکان را می‌­گیرند و آنها در آینده دچار مشکل اضطرب جدایی می‌­شوند.

قایم­‌باشک:

این بازی یکی ازتمرین‌­های مهم و پایه‌­ای است که مفاهیمی کلیدی را در خود گنجانده است، زیرا مفهوم جدایی و مسئله اضطراب از جدایی را بیان و راه­‌حل آن را ارائه می‌­دهد.

بازی تعادل:

بحث تعادل در رشد ذهنی و عقلی بچه‌­ها تاثیر فراوانی دارد. بچه‌­ها عموما باید بین 12 تا13  ماهگی شروع به راه­‌رفتن کنند. زیرا دیر راه‌ ­افتادن بچه‌­ها می­‌تواند موجب تاخیر در رشد ذهنی آنها شود. به موقع راه افتادن کودکان نیز به رشد قرینه‌­سازی آنها کمک می­‌کند. به طور مثال کودکانی که دیر‌تر راه می­‌افتند نمی­‌توانند یک آدم را به صورت قرینه نقاشی کنند.

در ادامه به پرسش مادر عزیزمان پاسخ می‌­دهیم.

سوال: دختر من زود شروع به راه‌­رفتن کرده است، الان یک سال و چهارماهه است و در حرکت­‌های تعادلی مشکل دارد
برای حل این مشکل چه باید کرد؟

دکتر حسینی درباره این نوع مشکلات می‌­گوید:
در ابتدا آزمایش­‌هایی انجام می‌­دهیم تا متوجه شویم که کودکمان ­چقدر از هم­‌سن‌­ وسال­‌های خود فاصله دارد.
به طور مثال یک کودک 4ساله باید بتواند لی‌­لی کند، از پله‌­ها بدون اینکه دستگیره راهرو را بگیرد بالا برود، یا به مدت 7 تا 8 ثانیه روی یک پای خود بایستد.
حال اگر کودک خیلی از این تعاریف فاصله داشته باشد یا هر چقدر که سن او بالا‌تر برود، ضعف عضلانی و عدم حفظ تعادل در حرکت­‌های او بیش­تر شود، باید به دنبال درمان‌­های کلینیکال برویم، اما اگر تفاوت چندانی میان حرکت‌های این کودک با استاندارد­های سنی­‌اش نباشد مشکل کودک با تمرین­‌های جزئی در خانه قابل حل‌­شدن است.
در مجموع باید بدانیم که حفظ تعادل در رشد ذهنی کودک، بالا­رفتن اعتماد به نفس او و لمس­‌!کردن بسیاری از اشیا و آگاهی از ماهیت آنها بسیار اهمیت دارد.

بازی‌­هایی با مواد و شکل­‌های مختلف:

در این بازی­ها بحث ادراک فضایی کودکان و محرک­های دستی ( hand function) را مطرح می­‌کنیم.
به طور مثال بسیاری از کودکان در جهت­‌یابی فضا و تشخیص بعد اشکال هندسی مشکل دارند، به این معنا که تفاوت مربع با مستطیل را تشخیص نمی­‌دهند، یا بعد مسافت را درک نمی‌­کنند یا نمی‌­توانند تشخیص بدهند از خانه خودشان تا خانه مادربزرگشان چقدر فاصله است؛ دور است یا نزدیک؟
کار­هایی مانند خرد­کردن سیب‌­زمینی به آنها کمک می­‌کند تا این توانایی را در خود تقویت کنند.
ممکن است پرسید چگونه؟ زمانی که کودک شما در حال خرد‌­کردن سیب‌­زمینی است، باید برای درست خرد­‌کردن آن از چند قانون پیروی کند؛ به طور مثال تمام قطعات سیب‌­زمینی باید به یک اندازه خرد شوند که این فعالیت به جهت‌­یابی فضایی (oriention) کمک می­‌کند. در اینجا کودک باید به موضوع تشخیص اندازه­‌ها نیز توجه کند؛ وقتی تکه‌­ای از سیب­‌زمینی را در دست می­‌گیرد که نمی‌­تواند آن را شبیه بقیه خرد کند، در این لحظه شروع به فکر­کردن و به­‌کارگیری خلاقیت می­‌کند تا آن تکه را هم مثل بقیه تکه‌­ها خرد کند.
یکی دیگر از مباحثی که در تمرین‌­های خود گنجانده‌­ایم شناختن جنس مواد است. به طور مثال اگر کودک شما بخواهد یک هلو و یک سیب­‌زمینی را خرد کند، متوجه می‌­شود برای تکه‌­کردن سیب­‌زمینی باید فشار بیش­‌تری به چاقو بیاورد تا تکه‌­کردن هلو، بنابراین درک می­‌کند که هلو از سیب‌­زمینی نرم­‌تر است و همین امر موجب تقویت حواس چند­گانه او نیز می­‌شود.

تزیین میوه:

تزیین میوه علاوه بر رشد خلاقیت کودک می‌­تواند در مباحثی مانند join attention موثر باشد. این راهی است تا کودکان در مورد چالش‌­هایی که در برابر آنها مقاومت می‌­کنند انعطاف­‌پذیر‌­تر برخورد کنند. به این معنا که اگر کودک ما میوه یا غذایی را دوست ندارد از او بخواهیم در تزیین یا درست­‌کردن آن به ما کمک کند؛ همین امر سبب می‌­شود تا ذهن و حواس پنج­گانه او تحریک شود، مثلاً بوی خیار یا پرتقال را احساس کند و بخواهد آن را مزه کند در این صورت تامل والدین با فرزندان نیز بیش‌تر می‌شود.
البته گاهی برای شکستن این مقاومت‌­ها پاداشی در نظر بگیرید، زیرا این کار بسیار تاثیرگذار است.
همیشه باید به این نکته توجه داشته باشیم که این فعالیت‌­ها اثر­گذار هستند اما نتیجه مورد نظر در دراز مدت حاصل می­‌شود. پس به دنبال فعالیت‌­های زود­بازده نباشیم.

اسباب­‌بازی‌هایش را بشوید­‌‌:  

با انجام این بازی  بچه‌­ها مفهوم اندازه و حجم را درک می‌­کنند. وقتی از فرزندمان می‌­خواهیم ظرف­‌ها یا اسباب‌­بازی‌­هایش را که ابعاد مختلف دارد بشوید، او سعی می‌کند راه­‌حل‌­هایی مختلف برای این کار پیدا کند. در این بخش به تمرین توجه و تمرکز هم می­‌پردازیم. مثلاً می‌­توانیم از فرزندمان بخواهیم تا نهایت دقت را به کار گیرد و ظرفی را که  دارد می‌­شوید طوری زیر آب بگیرد که تمام ظرف زیر شیر آب باشد تا بهتر آن‌ها را بشوید. حتی چیدمان ظروف بعد از شسته­‌‎شدن به برنامه‌­ریزی نیاز دارد، بنابراین فرزندمان یاد می­‌گیرد که طبق چه الگوریتمی ظروف و اسباب‌­بازی­‌هایش را بچیند تا زود‌­تر و بهتر خشک شوند.

در این ویدیو با همراهی دکتر حسین حسینی به تحلیل و بررسی تمرین­‌ها و فعالیت‌­ها پرداختیم، و از هدفمان برای اجرای آنها و تاثیراتشان در زندگی حال و آینده فرزندانمان صحبت کردیم. فعالیت‌­هایی که شاید به نظر ساده بیایند، اما تاثیراتی بسیار کلیدی و درازمدت در سرنوشت فرزندانمان دارند.

سپاس از مادران و پدران مجموعه‌­­مان که با ما در این برنامه همراه هستند.

2 دیدگاه
  1. خدا قوت به خانم لطیفی عزیز و مجموعتون و اقای حسینی
    خیلی گفتگوی عالی و مفیدی بود ممنون ازتون

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    مربی نقاشی کودکان، فاطمه لطیفی

    معرفی کوتاه

    من با 14 سال سابقه تدریس کودک و بزرگسال و تجربیاتی که از مادر بودن خودم بدست آوردم، به نکاتی دست پیدا کردم که امروز نکات طلایی من در روش تدریسم هست. امیدوارم بتونم با تدریس نقاشی به کودکان علاقمند، در شکوفایی استعدادهای کشورم نقش آفرین باشم.

    تعیین سطح رایگان کودکان برای آموزش نقاشی

    قبل از ثبت نام، اولین قدم برای استفاده از آموزش‌های حضوری و غیر حضوری من ارسال اطلاعات لازم جهت تعیین سطح است.
    برای این کار میتونید از اسلاید مربوط در صفحه اصلی سایت استفاده کنید.

    آدرس آتلیه

    تهران، خیابان شریعتی، خیابان پلیس

    تلفن تماس

    021-91300698

    اینستاگرام

    latifipainting@

    سبد خرید